Vacanta de vara si energia curata

By | August 11, 2014

Pentru ca suntem aproape de jumatatea lui august, vom vorbi despre vacanta de vara, o vacanta care i-a gasit  pe multi romani in postura de beneficiari ai avantajelor pe care energia curata le poate oferi! Energia curata este numita generic energia regenerabila, aceea care nu produce deseuri, iar la acest capitol, putem incadra fara probleme, energia produsa de vant si soare.

Energia curata in Bulgaria si Grecia

Faptul ca cele doua tari si-au facut bine temele in ce priveste energia regenerabila este un lucru mai mult decat cunoscut de sutele de mii de romani ce si-au petrecut vacantele de vara in tarile prietene. In Bulgaria,  chiar dupa primii kilometri pe care ii faci dupa Vama veche, vestita zona Kaliakra te impresioneaza cu semetele turbine eoliene, cele  care produc deja o buna parte a energiei electrice energia curatabulgaresti! Mergand si mai departe, in Grecia, cum depasesti  zona montana,  poti vedea la tot pasul zeci de parcuri de celule fotovoltaice care contribuie cu succes la valorificarea energiei solare, un tip de energie regenerabila care contribuie la confortul oamenilor si la conceptul de energie curata.

Dincolo de simpla observare a parcurilor de turbine eoliene ori a celulelor fotovoltaice, turistii romani sunt beneficiarii directi ai energiei solare, energia curata asa cum i se spune, aceasta tehnologie care le asigura o buna parte din confortul atat de mult dorit si mai ales platit al celei mai importante vacante din an! In majoritate, hotelurile si pensiunile, nemaivorbind despre casele particulare, sunt dotate cu celule care transforma energia solara in agent termic si energie electrica.

Trebuie spus insa in concluzie,  ca sunt  destule semne care arata ca si la noi se misca lucrurile in bine, ca invatam din ce in ce mai mult din ceea ce au obtinut altii cand au implemantat energia curata, iar noi avem avantajul ca pe langa zona deja dezvoltata de parcuri eoliene din Dobrogea, putem valorifica clima arida din Muntenia de sud, unde Oltenia ar putea deveni o forta din punctul de vedere al energiei solare inteligent valorificate!