Preturile locuintelor, stabilizate in 2014

By | May 21, 2014

Preturile locuintelor par a se stabiliza in 2014, ceea ce nu poate fi decat o veste buna si pentru cumparatori, (pentru ca aceasta inseamna in primul rand predictibilitate a propriilor resurse), dar si pentru vanzatori sau firmele cu profil imobiliar . Chiar daca in primul trimestru tendinta a fost de scadere, dupa unele cercetari de specialitate preturile locuintelor la nivel national au scazut cu aproximativ 2%, (ceea ce a incurcat socotelile vanzatorilor incurajati anterior de o crestere usoara), se poate spune ca variatile sunt nesemnificative, iar aceasta inseamna stabilitate.

 

Preturile locuintelor, ca in urma cu 10 ani

O data cu inceputul crizei, preturile locuintelor au inceput o adevarata prabusire cu o medie de aproximativ 8 %, devalorizare care preturile locuintelorcumulandu-se mai multi ani de-a randul a ajuns la o cifra naucitoare pentru vremurile infloritoare de cu un deceniu in urma, de minus 40 %. La prima vedere ar parea o buna oportunitate pentru mult mai multi oameni de a-si achizitiona o locuinta, ceea ce in conditiile boom-ului imobiliar era exclus. La o privire mai atenta, nu se poate spune ca lucrurile stau semnificativ mai bine decat la debutul anului 2008 si sunt cateva explicatii foarte simple. Desi in vremurile trecute preturile atinsesera cote de-a dreptul uriase,  fara acoperire pentru un apartament la bloc, tranzactiile erau foarte multe, iar acestea erau favorizate de creditele imobiliare pe care bancile le acordau cu foarte mare usurinta.

Acum, preturile locuintelor au coborat cu peste 40%, dar tranzactiile sunt mult, mult mai putine decat in 2008, pentru ca blocajul pietei imobiliare este pe sfarsite dar este, iar acesta se simte. Bancile nu mai acorda atat de usor credite, dar incet incet, leul va deveni principala moneda folosita la acest tip de produs bancar si lucrurile se vor normaliza, pana in momentul in care si Romania va trece la moneda euro.

In concluzie, se observa un avantaj real pe care il au proprietatile noi, mai ales in Bucuresti, dar si in Ploiesti, vorbind aici despre orasele mari. Cu toate micile variatii, se poate afirma ca preturile locuintelor sunt stabilizate, iar 2014 semne bune are.