Pretul gigacaloriei, o povara din ce in ce mai grea

By | February 7, 2014

pretul gigacalorieiToate previziunile sfarsitului de an 2013 pentru ceea ce avea sa se intample in 2014 au fost de rau augur, in privinta evolutiei preturilor pentru energia termica. Si nu credem ca s-au bazat aceste previziuni pe analizele meteorologice, ci mai degraba pe evolutia economica care nu este una imbucuratoare.

Pretul gigacaloriei, gaura mare in buzunarul romanilor

Se anunta in mass media la finalul anului trecut ca in 2014 vor fi scumpiri, ca agentul termic va fi vandut la un pret mai mare , mai ales pentru firme si ca este vorba de fapt despre o aliniere la pretul gigacaloriei care trebuia facuta inca de acum un an. Se arata ca pretul va fi mai mare de la 252,17 lei la 329,30 lei fără TVA, pentru cei alimentaţi din centralele RADET.  Pentru cei alimentati de puncte termice proprii, pretul gigacaloriei avea sa creasca  de la 212,95 de lei la 296,49 de lei, iar  toate aceste cifre aveau sa se discute pentru reglementare la Primaria Capitalei.

Discutia devine si mai complicata atunci cand vorbim despre pretul gigacaloriei pentru persoanele fizice, care desi se spune ca nu a fost modificat, toata lumea se plange de faptul ca intretinerea in decembrie si ianuarie este semnificativ mai mare. De ce? Responsabilii care ar trebui sa vina cu explicatii evident ca nu o fac. In cazul firmelor,  s-au comunicat foarte transparent preturile vechi si cele noi, iar acele societati care detin sere de exemplu, au putut reactiona in momentul in care au socotit ca pretul nou  ii arunca in faliment cu peste 60 la suta crestere de cheltuieli. In cazul oamenilor simpli cine si cum sa reactioneze, daca oficial pretul gigacaloriei este neschimbat?  Administratorii ridica din umeri, iar multi locatari intra in categoria restantierilor datorita pretului imens la intretinerii.

Concluzia ar fi ca singurii aparatori ai oamenilor obisnuiti sunt ei insisi, iata ca scriam tot aici despre programele europene de reabilitare termica a locuintelor, pentru ca primariile au cam terminat banii alocati acestei categorii bugetare. Cei mai harnici presedinti de asociatii au accesat deja aceste programe si afacerea nu este rea deloc, daca stam sa ne gandim ca Europa plateste si 80% din contract, iar 20% nu este o suma care sa nu poate fi platita de catre oricine, pentru ca suma se imparte la numarul de apartamente si se mai poate plati si in rate.

Dupa care, evident veti avea nevoie si de un certificat energetic, acela care va spune cat de eficient se consuma energia in locuinta dumneavoastra. Aici putem veni noi cu o oferta imbatabila de auditare energetica, si din punctul de vedere al pretului dar si al timpului de executie.

Contacteaza-ne acum!