Gazul rusesc a fost mereu in ultimii ani instrumentul perfect de intimidare si santaj folosit de marele URS(S) de la rasarit. Era de asteptat mai ales acum in plina criza est europeana ca Federatia rusa va apela din nou la arma ei economica cea mai de temut: gazul cu care se incalzeste tot batranul continent.
Gazul rusesc, taiat in Romania cu 5%, dar cu 50% in Polonia
Guvernantii nostri s-au grabit sa iasa cu declaratii sforaitoare, cum ca taierea de 5% chiar si pentru o zi, nu face din gazul rusesc o sperietoare. Ca noi avem destule resurse si ca nu depindem de toanele Gazpromului. Ministrul delegat pentru energie si-a luat o mina de om hotarat, care stie ce face si ce vorbeste, avand mare grija la intonatie, mai ceva ca un actor de teatru profesionist! Intr-o buna masura, tehnica, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu are dreptate, pentru ca Romania consuma anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze şi produce in jur de 11 miliarde metri cubi. Asa ca, diferenţa este importată din Rusia, prin firme de specialitate, evident la preţuri mai mari decât cele ale gazelor produse intern. Problema nu este deocamdata aceasta, ca gazul rusesc a fost diminuat pentru doua zile, ( intr-una au fost livrate gaze cu 5% mai putin, iar in a doua cu 9%), ci faptul ca scenariul se poate repeta oricand, pentru ca rusii au mai demonstrat o data ca nu au reguli! Au taiat gazul fara nicio notificare, vrand parca sa ne arate degetul aratator, sa ne dojeneasca, doar-doar ” ne-om baga mintile in cap”!
Marele semnal de alarma este reprezentat de procentele dramatice de taiere din Polonia, Austria si Slovacia, ceea ce echivaleaza cu paralizarea sistemului energetic in tarile respective. De abia de aici incepe drama si importanta pe care o are gazul rusesc in acest context, el devenind o arma de-a dreptul strategica, arma pe care Rusia nu va ezita sa o foloseasca de fiecare data cand va considera ca este oportun.
România are o producție internă excelenta, depozitele au o capacitate totală de 2,8 miliarde de metri cubi, iar in acest moment ele sunt pline pe jumatate. Țara poate rezista aproximativ șase luni fără gaze importate din Rusia, conform spuselor ministrului Răzvan Nicolescu. Nu putem decat sa il credem si sa speram ca nu se va ajunge la momentul la care robinetul se va inchide pentru mai mult de cateva zile, pentru ca sistemul energetic national ar avea de suferit, iar oamenii probabil ca vor fi nevoiti sa treaca achizitionarea de plite si de cuptoare electrice, nemaivorbind despre centralele pe gaz, care ar trebui schimbate cu cele pe curent sau pe lemn. Dar despre variantele de incalzire alternative, intr-un articol viitor.