Gazele de sist, solutia energetica pentru Romania?

By | May 1, 2014

Desi subiectul care priveste exploatarea gazelor de sist este unul foarte sensibil si controversat, sunt foarte multi analisti care pun redresarea economica a SUA de dupa marea criza economica de la finalul anilor 2000 pe seama rezervelor mari de gaze pe care au reusit in timp record sa le valorifice.

 

Gazele de sist intre dezastru ecologic si salvare economica

 

Sigur, exista multe puncte de vedere negative cu privire la gazele de sist,  in mediul onine circula multe filmulete care nu sunt neaparat veridice cu dezastrul ecologic produs de fracturarea hidraulica. S-a vorbit indelung despre o legatura directa intre roiul de cutremure din zona Galati si inceputul unor exploatari care au legatura cu gazele de sist, dar nimic nu a fost demonstrat.gazele de sist

Este interesant de vazut care va fi directia pe care o va adopta Romania in viitorul apropiat, mai ales in conditiile crizei politice din zona noastra, in care resursele energetice vor juca un rol esential. Nu mai departe de un secol in urma, atunci cand industrializarea si dezvoltarea  Romaniei s-a bazat in cea mai mare parte pe exploatarea  resurselelor de petrol din sol, ( blamata si ea la vremea aceea), am avut parte de un scenariu similar. Au fost si atunci multe voci care au invocat dezastre ecologice si iata ca lucrurile nu s-au confirmat, iar dezvoltarea tarii a fost reala.

 

Gazele de sist nu vor fi exploatate in Romania in urmatorii 5 ani. Oare?

Asa a declarat recent la Radio Romania Actualitati  premierul Victor Ponta, dar a mai adaugat ca este important sa ne asiguram si independenta energetica precum si pe cea a Republicii Moldova, chiar din productie interna. Desi spune ca nici macar un metru cub nu va fi exploatat in tara noastra in urmatorul cincinal, este o declaratie care nu sta in picioare, in conditiile in care analistii politici vad un potential razboi care sta sa izbucneasca la granita estica a NATO, iar in acele conditii gazul de la Gazprom nu va mai fi considerata o varianta. Se cauta variante de rezolvare a nevoii de energie  toate modurile,  pot fi  resurse, din Marea Neagră, ori de oriunde din România, merita accelerata cercetarea de noi zone de exploatare, pentru a nu depinde de gazul rusesc, pentru ca de la est, vom avea alte probleme, iar gazele vor fi chiar ultima problema. Vom vedea ce va fi.