Energia solara se dezvolta puternic in Romania

By | April 2, 2014

energia solaraEnergia solara poate deveni in scurt timp o alternativa solida la tipurile de energie clasice. Chiar daca eficienta acestui mod avangardist de producere a energiei este mult mai eficient vara,el poate functiona cu succes si iarna pentru incalzirea partiala a locuintelor. O astfel de instalatie creste automat incadrarea energetica a cladirilor in procesul de audit anergetic.

Energia solara o alternativa reala

Sunt cateva firme importante care au investit in Romania si au construit parcuri fotovoltaice. Toshiba Transmission and Distribution este compania subsidiara a firmei mama Toshiba, iar japonezii construiesc in judetul Brasov doua parcuri de productie a energiei din surse fotovoltaice, iar beneficiari sunt luxemburghezii de la Energreen Investment Europe.

Aceasta investitie se ridica la 37 de milioane de euro, iar proiectele care implementeaza  energia solara sunt derulate prin firmele Elisolar si Vis Solaris, ambele controlate de Energreen Investment Group.

Elisolar are in constructie un parc solar de circa 5 MW in localitatea Halchiu, judetul Brasov, iar firma Vis Solaris are in derulare un proiect fotovoltaic de 17 MW in Hoghiz, acelasi judet.

       Pe de alta parte, guvernantii nostri intioneaza sa suspende, in perioada urmatoare  acordarea unor certificate pentru companiile care produc deja energie alternativa, de aceea centralele eoliene ar urma sa primeasca un certificat verde, microhidrocentralele noi vor incasa doua certificate, iar unitatile fotovoltaice, -cele despre care vorbim in acest articol si care se refera la energia solara-,  vor avea dreptul la patru certificate. In consecinta, compania ceha de energie CEZ se va concentra pe extinderea in Polonia, ca urmare a discutiilor din Romania privind reducerea subventiilor acordate producatorilor de energie din surse regenerabile, transmite Bloomberg.

Chinezii la putere

Daca cehii pleaca, chinezii vin! Compania chineza Lightway Solar va construi un parc fotovoltaic de 50 MW la Prundu, in sudul Romaniei,  in judetul Giurgiu, intr-o investitie de 76 milioane euro.

Lightway Solar a achizitionat in luna martie, prin intermediul firmei subsidiare germane Lightway Deutschland, compania Sun Garden Colibasi pentru suma de  2,49 milioane de euro, iar aceasta preluare  ii permite intrarea pe piata energiei solare din Europa de Est.

In concluzie, cu chinezii ori cu cehii, este bine ca se fac astfel de investitii in Romania, in domeniul acesta in care energia solara este valorificata. Si tot acest salt tehnologic, nu face altceva decat sa ne fie mai bine in casele noastre si sa platim cat mai putin la fiecare factura lunara pentru energie.

Daca aveti nevoie de un certificat energetic, ne gasiti imediat pentru un audit energetic  profesionist, care va va oferi foarte multe solutii si raspunsuri utile.

Contactati-ne acum!