Eficienta energetica, un scop real, nu doar o forma de public relations

By | May 4, 2014

Eficienta energetica incepe sa devina o conditie obligatorie, in conditiile in care globul se suprapopuleaza si resursele sunt pe terminate! Nu sunt vorbe mari, este cruda realitate, iar ce se va intampla peste 20-30 de ani depinde de ce facem noi acum, de felul in care gestionam aceste resurse si de curatenia pe care o pastram atunci cand bine vorba despre deseuri.

Nevoia de eficienta energetica, a dus la aparitia unui domeniu intreg bazat pe salvarea de energie

Sunt deja firme precum Schneider Electric, care au dezvoltat programe intregi de educare a publicului si implementare de echipamente  ” prietenoase”, tehnologii care permit sa obtii mult si sa folosesti cat mai putine resurse. Aceste tehnologii sunt in plina dezvoltare, in parte eficienta energeticabeneficiem deja de multe dintre ele, pana la urma ele sunt idei atat de simple pe care doar oamenii ar trebui sa se gandeasca mai serios sa le puna in practica.In linii mari, chiar aceasta inseamna eficienta energetica.

Nevoia de eficienta energetica in cifre

Din anii `80 pana in zilele noastre,  consumul de energie la nivel mondial a crescut cu 45% , ceea ce reprezinta un volum urias raportat la perioda. Ceea ce putini isi pun problema, este ca nimeni nu stie ce impact va avea urmatoarea crestere estimata. Nevoia de eficienta energetica este imperioasa, daca ne gandim ca pentru anul 2030 ne asteptam la o crestere de inca 70%.

Una peste alta, strategia  se bazeaza pe o idee simpla: utilizarea resurselor naturale intr-un mod mai productiv – eficient – poate fi atat profitabila, cat si mai buna pentru mediul inconjurator.

 

Solutii, idei simple, care dau eficienta energetica

Este clar ca dincolo de consumatorii industriali, mari consumatori de energie, cei care irosesc resurse mari suntem chiar noi, oamenii obisnuiti, care locuim in case, ori blocuri si care in activitatea casnica putem reduce consumul prin implementarea de tehnologii noi. Si putem vorbi despre aprinderea si stingerea luminilor in spatii publice dar si in apartamente, putem  controla activarea iluminatului pe zone prin detectoare de miscare, iar sistemul poate asigura aprinderea corecta a lampilor doar atunci cand este necesar.
Sau un alt exemplu, putem gandi mult mai bine felul in care realizam extractia fumului dintr-un parcaj rezidential, ori din complexele comerciale.Se poate verifica  circuitul de ventilaţie si se pot monta dispozitive de reglare a ventilatiei, se poate monta un variator de turatie in functie de volumul de CO2. In felul acesta se reduce mult si zgomotul, atat de deranjant in spatii inchise si nu numai!

Sunt doar cateva exemple, care pot parea neinsemnate. Impreuna reprezinta un tot, care la final prin volum, acest tot va avea o valoare mare in calitatea vietii pe pamant in urmatoarele decenii. De aceea este important sa stim cum sa economisim energie si in propriile apartamente, iar totul incepe cu aplicarea unui audit energetic, demers cu care va putem noi ajuta.

 

Contactati-ne acum!