Despre clase energetice si certificare energetica

By | November 27, 2013

Pentru a sti ce este o certificare energetica, trebuie mai intai sa intelegeti mai intai ce inseamna conceptul de clasa energetica. De aceea ne-am propus ca in articolul de fata sa abordam aceasta problematica, pentru a intelege mai bine acest domeniu.

 

Cum se stabilesc clasele energeticecertificare energetica

Clasele energetice sunt, de fapt, niste intervale de consum anual prestabilite, in care se poate incadra un apartament,  o casa sau o caldire auditata. Aici se iau in calcul toate procesele  specifice pe care cu totii le stim,  incalzirea, prepararea apei calde menajere, consumul pentru iluminat, climatizarea si ventilarea mecanica.
Fiecare dintre aceste procese sunt standardizate  pentru incadrarea in fiecare clasa energetica, adica  acestea reglementeaza procesul de certificare energetica.

 

Certificare energetica

Certificarea energetica se face evident dupa niste reguli bine stabilite. Daca de  exemplu un apartament pentru incalzire are consumul intre 70 si 117 kW/m2/an atunci acesta corespunde unei clase de incalzire B. Suma consumurilor anuale pentru toate aceste procese conduce la clasa energetica generala in care se situeaza cladirea sau apartamentul studiat.  Se intelege prin suma proceselor, ca se iau in calcul si celelalte consumuri, inclusiv cel de energie electrica. Mai precis,  daca avem un apartament care se clasifica in clasa de incalzire C, preparare apa calda D si consum de energie electrica in clasa A, atunci, in final clasa energetica generala poate fi B, C sau D in functie de contributia fiecarui proces in parte. O certificare energetica este cu alte cuvinte, un mix format din mai multi indicatori.

 

Caldura din apartament nu inseamna neaparat o clasa energetica buna

Ca auditori energetici am intalnit foarte des cazuri in care beneficiarii sunt convinsi ca un apartament calduros va obtine aceasta certificare energetica in clasa A sau B.  Acest tip de rationament este fals,  deoarece certificatul de preformata energetica arata cat consuma, si pana la urma cat cheltuie proprietarul apartamentului respectiv, pentru a sta in tricou in apartament iarna!
Pentru informatii, intrebari sau o oferta personalizata, specialistii nostri iti stau la dispozitie.

Contacteaza-ne acum!