Creditele in valuta pot fi transformate in lei. Merita?

By | June 29, 2014

Creditele in valuta au fost dupa un anumit moment gura de oxigen a romanilor care au vrut case, dupa colapsul din constructii aparut odata cu democratia post comunista. Si asta pentru ca pe langa imprumuturile in lei, creditele in valuta erau foarte atractive din punctul de vedere al dobanzilor, care le-au facut intr-o vreme imbatabile.

Creditele in valuta nu merita a fi trecute in lei cand este vorba despre moneda elvetiana

Desi chiar in aceasta luna, o lege propusa cu ceva vreme in urma a trecut de Senat si urmeaza calea legala catre Camera Deputatilor creditele in valutapentru a intra in vigoare, creditele in valuta pot fi transformate in credite in moneda nationala, si aceasta fara vreun cost suplimentar. Sigur ca pentru cei care au credite in euro si dolari este cu-adevarat o veste buna, nu acelasi lucru se poate spune despre cei care au contractat credite in franci elvetieni. Si aceasta pentru ca francul a avut o traiectorie mult mai sinuoasa in ultimii 7 ani, traiectorie care a falimentat multe IMM-uri si a distrus multe familii care nu au mai putut achita  ratele care s-au dublat!

Nici cei care au credite in euro nu stau foarte bine, atunci cand vine vorba despre aceasta conversie. Multi sunt de parere ca raul cel mare s-a intamplat si ca aceasta masura vine prea tarziu. Pentru ca exact in perioada cand crestea francul, crestea si euro, iar de acum inainte este putin probabil ca sa mai creasca intr-un mod relevant! Aici este punctul slab al variantei cu care vine deputatul PSD Ana Birchall: dobanda creditelor in lei este mai mare decat cea pe care o au creditele in valuta, nu cu mult, dar intr-un procent care creste rata cu circa 100 de lei la un credit de 100000 de euro. Este la fel de adevarat, ca daca suma este la jumatate, ceea ce reprezinta majoritatea creditelor pe care le-au facut romanii cu venituri normale, adica undeva in jurul sumei de 50000 de euro, atunci cresterea ratei va fi undeva la 50 de ron, ceea ce nu mai reprezinta o mare problema, daca se pune in balanta aceasta crestere cu stabilitatea mult dorita a ratelor pe viitor!

Decizia apartine fiecarui dator la banca, fara doar si poate. Pana se voteaza legea, mai este timp de analize. Iar in ce priveste casa mult visata, ea trebuie sa aiba un audit energetic facut de o firma autorizata in acest sens.

Contacteaza-ne acum!