Clasa energetica, mentionata in anuntul imobiliar

By | April 5, 2014

Sunt dezbateri in ultima vreme despre ce influenta au avut certificatele energetice, care au devenit si de facto obligatorii, de la jumatatea anului trecut. Se discuta daca evaziunea a crescut, sau daca din contra, certificatul energetic a “albit” contractele de inchiriere, acolo fiind spatiul de evaziune cel mai intalnit. A aparut si ideea aceea de a mentiona clasa energetica a apartamentului sau casei,  inca din textul anuntului imobiliar.

 

Clasa energetica, trecuta inca in anununtul imobiliar

In Uniunea Europeana, unde toate pietele sunt mult mai dezvoltate, iar clientii mult mai experimentati si pretentiosi, certificatul energetic este trecut inca in anuntul imobiliar. Certificatul energetic atesta clasa energetica, iar cumparatorii sunt foarte sensibili atunci cand vine vorba despre clasa energeticaeconomisirea de energie. La noi, legal nu exista nicio sanctiune impotriva celor care nu trec in anuntul imobiliar specificatiile din certificatul energetic, specificatii care si ele trebuie sa fie reale, auditate si nu inventate de tot felul de impostori, cum este cel din Constanta spre exemplu, care era dispus să elibereze un certificat energetic pentru mai puţin de 100 de lei, în opt ore şi în orice loc din ţară, asa cum scrie www.capital.ro.

 

Chiriasii, cei mai vulnerabili

In acest razboi al scoaterii la lumina a contractelor de inchiriere intr-adevar, chiriasii stau cel mai rau. “Certificatul energetic este un element de protecţie a consumatorului de servicii de locuire, însă până nu se reglementează raportul dintre proprietari şi chiriaşi nu vom asista la niciun fel de îmbunătăţire pe piaţă“, a declaratIoan Bejan, secretarul general al Patronatului Proprietarilor de Clădiri din România. Un lucru îngrijorător este că nicio instituţie din România nu ţine evidenţa contractelor de închiriere, iar de aici se vor naste tot felul de situatii… Ori de aici inainte, chiriasii vor fi cei care vor suporta costul certificatului care atesta clasa energetica a imobilului de inchiriat, ori va fi intr-un fel obligat sa mearga ” la negru”, fara contract, situatie care nu ar intra in discutie daca s-ar reglementa si la noi ca in alte tari, unde inca de la nivelul anuntului imobiliar, proprietarul trece clasa energetica obtinuta in urma unui audit  energetic, iar daca nu ati facut inca un astfel de audit, nu ezitati sa ne cautati.

 

Contactati-ne acum!