Chiller-ul si inverter-ul reprezinta rezultatul unei adevarate lupte cu eficienta energetica, o lupta pe care o duc firmele producatoare de instalatii de climatizare, firme care au cautat sa obtina maximum de performanta cu un consum cat mai mic. Asa au aparut inverter-ul si mai ales chiller-ul, dupa o perioada epocala a instalatiilor clasice de aer conditionat.
Chiller-ul, inverterul si aerul conditionat. In ordine inversa.
Sunt foarte multi ani in care instalatiile de aer conditionat au dominat piata de profil. Marea batalie s-a dat in spatele usilor inchise la capitolul consum de energie electrica, iar acesta este un capitol care ne intereseaza si pe noi foarte mult atunci cand intram intr-o casa pe care o auditam… Acele clase energetice notate pe eticheta unitatii de AC au reprezentat multa vreme un amanunt pe care nu foarte multi oameni l-au luat in seama. Nu acelasi lucru s-a intamplat cu producatorii care au dus o munca de cercetare asidua, obligati si de concurenta, reusind consumuri de energie electrica din ce in ce mai mici, pentru performante din ce in ce mai mari! Asa a aparut chiller-ul si apoi inverterul.
Mai intai, reprezentantii publicului mai putin instruit si intr-o zona de castig destul de modesta, au cautat sa-si cumpere aer conditionat pentru acasa la costuri cat mai mici, dar nu au luat in seama clasa energetica, aceea care spune cat de mult consuma o astfel de instalatie. La polul opus, firmele mari care functioneaza in spatii de sute si mii de metri patrati au fost nevoite sa gaseasca variante viabile de climatizare si asa s-a ajuns la chiller-ul care capabil sa raceasca si sa incalzeasca spatii imense, dar prin transferarea temperaturii de la apa si nu de la aer. Interesant este ca chiller-ul are aceeasi dubla functie de racire si incalzire, ca la instalatiile de aer conditionat, doar ca transferul de temperatura este mult mai eficient, cand spre exemplu pe timp de iarna poate incalzi chiar daca temperatura exterioara este sub zero, doar din diferenta de temperatura. Diferenta dintre -5 si -15 grade este tot de + 10 grade, 10 grade care se vor regasi in interior spre exemplu de la + 15 la + 25!
In concluzie, trebuie sa stim ca instalatiile de climatizare sunt din ce in ce mai performante si ca e bine sa alegem in functie de consum. De altfel, aceasta ordine inversa de care am vorbit in subtitlu, este de fapt o ordine fireasca pe care a are de facut omul obisnuit, aer conditionat pentru cei cu venituri modeste, – dar care se vor lovi de consumuri mari de energie in exploatare, apoi inverter-ul, care de la 1 ianuarie 2015 va inlocui totalmente batranul aer conditionat, conform directivelor europene-, iar abia la sfarsit vorbim despre chiller, salvatorul spatiilor mari dar care este evident mult mai scump la achizitie.
Cu cat veti face o alegere mai buna, cu atat certificatul energetic va arata aceste avantaje, vom reveni cu amanunte tehnice despre instalatiile de climatizare.