Certificatele verzi, motiv de disputa in domeniul energetic

By | August 20, 2014
Certificatele verzi au fost introduse pentru a veni in ajutorul celor care s-au implicat in producerea  energiei regenerabile. Problema este ca implementarea s-a facut, iar taxa care reprezinta certificatele verzi a ramas. Situatia risca sa derapeze, deoarece spre deosebire de alte tari, certificatele verzi sunt acum un fel de suprataxa pentru intreprinderile care produc energie traditionala dar care se rasfrange asupra  populatiei.

Certificatele verzi mentin ridicat, in mod paradoxal, pretul energiei

Socoteala in mare a fost una simpla: pentru a stimula dezvoltarea energiei regenerabile, s-au introdus certificatele verzi care au suprataxat producatorii traditionali, iar banii s-au dus catre dezvoltatorii parcurilor de energie alternativa. Efectul a fost unul bun pentru implementarea energiei curate, dar pe de alta parte,  in timp, a destabilizat in termeni de profitabilitate ceilalti

certificatele verzijucatori din piata. Astfel, anul acesta  Guvernul a inteles ca s-au creat unele dezechilibre care au dezavantajat  marii producatori de energie traditionala si a propus o masura de protectie. In acest fel  s-a ajuns la masura de exceptare a marilor consumatori industriali de energie electrică de la plata certificatelor verzi. Ea  trebuia să intre în vigoare la 1 august, dar care va fi amânată cu cel puţin două luni, potrivit oficialilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Masura se aplică pentru consumatorii industriali, iar colosii  Alro şi ArcelorMittal sunt cei mai avantajati in cazul

exceptarii. În total, vor fi ajutaţi in jur de 300 de mari consumatori. Problema este ca celelalte milioane de consumatori casnici şi firmele mai mici, vor suporta subvenţiile, iar daca ne gandim ca aceasta schema de sprijin are valabilitate de 10 ani, nu este o veste deloc buna pentru oamenii de rand.

Mai sunt necesare certificatele verzi?

România are deja circa 3.000 de MW instalaţi in eoliene şi aproape 2.000 de MW instalaţi în fotovoltaic. Marii consumatori argumenteaza ca schema de sprijin ar trebui să fie suportată chiar de catre producatorii de energie regenerabila,  prin faptul ca nu ar trebui sa primeasca acesti bani, din simplul motiv ca Romania si-a depasit tintele asumate in domeniu! Exista si un ghid adoptat de Consiliul Europei care spune ca in cazurile atingerii plafonului intr-o tara, nu vor trebui redistribuite certificatele verzi!

 

Legea de scutire de la plata certidicatelor verzi este inutila si inechitabila

Toti producatorii de energie traditionala sustin asta! Certificatele verzi ar trebui sa dispara si nu nu sa fie incarcata populatia printr-o masura gratuita, fara acoperire economica. Legea presupune ca marii consumatorii industriali de energie electrică să fie exceptaţi de la plata a până la 85% din certificatele verzi, pe o perioadă de 10 ani, în funcţie de consum, numărul de angajaţi şi cifra de afaceri a companiilor. Cu toate astea, actul normativ initiat de Ministerul Economiei şi susţinut  de ministrul Constantin Niţă şi premierul Victor Ponta merge inainte, iar premierul este de parere ca aceasta masura ar crea locuri de munca.

Cat platim in plus?

Un certificat verde se emite de catre Transelectrica, iar  furnizorii de electricitate sunt obligati să achiziţioneze un procent anual de certificate proporţional cu energia livrată. La randul lor, aceştia îşi recuperează banii de la consumatori prin factura la curent, în aşa fel încât toată populaţia României sprijină producţia de energie verde. Contribuţia fiecărui consumator în certificate verzi este înscrisă în partea de jos a facturii la curent. În mod uzual, certificatele verzi reprezintă circa 6% din valoarea facturii! Cam mult pentru o masura expirata si inutila, nu-i asa?