De la data de 15 iunie 2010 intra in vigoare actul normativ ce prevede necesitatea obtinerii Certificatului energetic (Certificatul de performanta termica) la vanzarea sau inchirierea oricarei cladiri.
Acest Certificat este un document tehnic cu caracter informativ ce atesta performanta termica a unei cladiri si este intocmit de catre un auditor energetic pentru cladiri, autorizati de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei. Programul “PrimaCasa 2” va impune, de la intrarea in vigoare a acestui act normativ, incadradea locuintelor achizitionate prin program , conform unui certificat energetic, intr-una dintre clasele A, B sau C de eficienta termica.
Conform Legii nr.372/2005, o locuinta nu va putea fi vanduta sau inchiriata daca nu a fost intocmit Certificatul de performanta termica. Documentul va atesta consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat, incadrand locuinta intr-o clasa energetica clasata pe consum de la A la G.
Cu ajutorul Certificatului energetic, un cumparator poate afla cata energie se consuma anual pe metrul patrat de spatiu util. Apartamentele vor fi incadrate in clase de la A la G, categoria A avand o eficienta termica ridicata, in timp ce locuintele din clasa G au o eficienta termica scazuta..
Clasa A este echivalentul unui consum de pana in 125 de kWh/mp/an, iar clasa G corespunde unui consum de peste 820 kWh/mp/an. Certificatul energetic va fi valabil timp de zece ani.
Auditorul energetic
Un auditor energetic este o persoana autorizata pentru a putea inspecta si evalua nivelul de eficienta a raspandirii energiei dintr-un imobil. Ca parte a acestei inspectii auditorul energetic va masura consumul de energie, va urmari pierderile de caldura, si va verifica operatiunile si eficienta incalzirii, ventilatiei si a sistemelor de aer conditionat.
Pentru realizarea unui audit energetic urmat de un raport de audit si Certificatul de Performanta Energetica pentru cladirea auditata, beneficiarul trebuie sa ofere auditorului toate documentele necesare raportului de audit.
Documentele necesare auditorului sint cele mentionate mai jos si daca nu are documente privind constructia cladirii sa permita auditorului sa efectueze la fata locului masuratori, inclusiv relevee:
Din cartea tehnica a constructiei se cer:
1. Planuri amplasament cladire; planuri structura cladire; planuri si descriere instalatii in cladirea construita;
2. Date tehnice despre materiale de constructii folosite, date tehnice despre echipamentele de instalatii de incalzire, racire-climatizare, ventilatie, furnizari apa calda si apa rece, etc.
Pentru consumurile realizate de cladire pentru cladirile existente noi sau vechi se cer:
1. Consumurile de energie electrica pe luna timp de minim un an;
2. Consumurile de gaz pe luna timp de minim un an;
3. Consumurile de apa rece si apa calda pe luna timp de minim un an;
4. Consumurile privind canalizarea – deseurile pe luna timp de minim un an;
· Pentru consumurile ce vor fi realizate de cladirea noua care se va construi se cer:
1. Ce echipamente si materiale se vor folosi in instalatiile din cladire; (se regasesc in planurile PAC si PT ale constructiei in baza careia se primeste Autorizatia de Construire a cladirii si se executa constructia)
2. Descrierea instalatiilor de energie electrica, de gaz, de furnizare apa-calda , apa –rece si canalizare in instalatiile din cladire; (se regasesc in planurile din PAC si PT ale constructiei in baza careia se primeste Autorizatia de Construire a cladirii si se executa constructia).
Pentru informatii, intrebari sau o oferta personalizata, specialistii nostri iti stau la dispozitie.