Atunci cand vorbesc despre case eco, romanii sunt inca foarte putin receptivi, traditionalul fiind inca alegerea majoritara. Oricat li s-ar spune sau li s-ar demonstra ca o varianta ecologica de constructie este si mai avantajoasa si usor mai rapida, romanii sunt inca tributarii unei linii conservatoare.
De la case din zidarie, la case eco
Dupa ce vreme de secole romanii au construit in aceasta parte de lume cele mai eficiente case eco, adica cele din chirpici, pe care bunicii si strabunicii le-au ridicat cu palmele lor, dorinta de schimbare si probabil de progres, a facut ca mai ales in ultimii 25 de ani, sa construiasca cu elemente asa zis reci, fiind vorba 5 aici caramida, zidaria sau betonul armat. Poate ca acesta este motivul pentru care casele de chirpici au pierdut foarte mult din popularitate in ultimii ani, deoarece s-a considerat ca ele sunt apanajul vechiului, sau chiar al saraciei. A trebuit sa treaca un sfert de secol, pentru ca inafara celor care din motive economice construiesc in continuare case din chirpici si cei emancipati sa descopere avantajele unei astfel de constructii.
Dar inafara acestui tip dintre tipurile de case eco, mai sunt si alte variante, precum cele din baloţi de paie, case de pământ bătătorit sau din lut, din paiantă, saci umpluţi, buşteni tăiaţi. In ultimii ani, presa a oferit un spatiu foarte generos caselor construite din materiale naturale. Paradoxul este ca desi s-ar putea crede ca aceste case eco sunt mai ieftine, nu este chiar asa. Experienta tuturor celor care si-au construit case eco spune ca investitia initiala este in multe cazuri mai insemnata decat pentru casele traditionale, dar avantajele se vad in timp.
Trebuie sa stiti ca timpul de construcţie este cam acelaşi, ca nu se construieşte repede şi nici nu este indicat, stiind ca este vorba despre materiale naturale care trebuie uscate la soare. Fundatia si constructia este indicat sa se construiasca in ani consecutivi, pentru a lasa sa se aseze fundamentul casei. O mare problema in cazul caselor de lemn este depozitarea materiei prime, care in Romania este deficitara, iar in cele mai multe cazuri, in lipsa unei materii prime superioare, ea trebuie importata.
Vom reveni intr-un articol viitor, cu amanunte si mai tehnice despre cum si cat si in ce conditii se pot construi casele ecologice.
intr-un articol viitor