Apartamentele noi, mai ieftine decat cele din blocurile vechi

By | June 1, 2014

apartamentele noiApartamentele noi au fost o buna bucata de vreme un obiectiv destul de greu de atins, unul exclusivist si care nu putea fi obtinut de foarte multi oameni. Se pot purta multe discutii si analize pe aceasta tema, cu preferinta ciudata a oamenilor pentru apartamentele comuniste, despre care se spune cu mare convingere, -de cele mai multe ori fara acoperire- ca sunt construite mult mai bine si cu mai mult spirit de raspundere, ca regimul Ceausescu baga spaima in constructori si nimeni nu sufla in front, spre deosebire de zilele de acum, cand totul se fura cu zambetul pe buze, si la o adica de unde stim noi ca nu se fura inclusiv din structura de rezistenta?

Sigur ca aceste supozitii mai degraba hazardate si fara dovezi clare, chiar daca reprezinta doar folclor, ele contribuie la ciudata preferinta a multor romani a blocurilor vechi in dauna celor noi, explicandu-se astfel de ce metrul patrat in blocurile de trista amintire se mentin totusi inca in jurul valorii de 800 de euro metrul patrat.

Apartamentele noi au marele avantaj al eficientei energetice

Stirea ca pentru prima data apartamentele noi se pot cumpara la un pret sub nivelul unuia din constructii de dinainte de `89, nu poate sa fie decat o veste buna pentru clientii din ce in ce mai responsabili, mai pretentiosi si mai interesati de propria investitie. Pentru ca dupa cum stim, noi cei care lucram in domeniul imobiliar, dar si cei care vor sa achizitioneze un apartament, constructiile noi nu se pot compara nici din punctul de vedere al normelor constructive, dar nici din punctul de vedere al eficientei energetice. Discutam, mai ales de cand de la jumatatea lui 2013 certificatul energetic este indispensabil oricarei tranzactii imobiliare, discutam despre mult trambitata eficienta a propriilor cheltuieli domestice. Aceasta eficienta nu poate fi atinsa decat in cazul in care apartamentele noi au fost gandite si construite in standardele energetice moderne, iar in cel al apartamentelor vechi, putem vorbi despre eficienta doar daca blocurile au trecut prin acel program de reabilitare termica.

 

Cum au ajuns apartamentele noi mai accesibile decat cele din blocurile comuniste

Aceasta situatie aparent paradoxala are un substrat. Momentul de cotitura din 2008 a transformat piata imobiliara din temelii, iar cine a stiut ce masuri sa ia intr-un timp scurt a reusit sa treaca examenul. Lupta nu a fost usoara si asta se poate vedea din faptul ca abia acum dupa circa 7 ani de criza proiectele imobiliare de constructie recenta prin iar avant, pentru ca dezvoltatorii au stiut sa alinieze preturile la un nivel neverosimil vremurilor de boom imobiliar. Dar marea gura de oxigen se poate considera momentul in care de la inceputul lui 2014 creditarea a contat din ce in ce mai putin pe euro si alte valute, mizandu-se pentru prima data pe moneda nationala, prin oferirea unei dobanzi absolut fara concurenta. In concluzie, iata ca usor usor, lucrurile par a se stabiliza, pentru ca este excelent sa vezi ca poti sa faci credit in lei si sa fie mult mai avantajos, ba mai mult, cu banii pe care ii iei de la banca, iti poti cumpara un apartament nou, intr-un complex rezidential care orice s-ar spune, iti ofera spatiu, compartimentare, culoare, pana la urma standard de an 2014 si nu de 1964 sau 1984.