Am auzit despre o intamplare ieri, care poate le da de gandit celor care au initiat legea ce reglementeaza procedura de obtinere a certificatului de performanta energetica.
Certificat de performanta energetica
Povestea pe care am auzit o se intampla intr un oras de provincie, dar mai apoi mecanismul a fost confirmat de sursele noastre ca ar functiona si in Bucuresti. In primul rand, aproape toti proprietarii, cu mici exceptii, se feresc de acest certificat de performanta energetica, considerandu-l o pierdere de vreme, un nou bir al statului, deci o forma de exploatare si evident ca se feresc sa dea bani din buzunar pentru o activitate care pana acum “mergea si asa! ” “Adica de ce sa ma leg la cap daca nu ma doare? Ce, chiriasul meu tuseste fara un certificat de performanta energetica?”
Ei bine, nu, probabil ca nu tuseste, dar legea nu ii mai permite sa inchirieze un imobil fara acest certificat energetic. Si cum un audit energetic de cele mai multe ori este vazut ca un balaur cu sapte capete, povestea e gata!
M-am nimerit intr-o adunare de oameni, care prin natura meseriei, erau dizlocati in proportie covarsitoare in alte orase decat cele de bastina. Venindu-mi mie apa la moara, i-am intrebat despre cum se desfasoara procesul de inchiriere acum dupa obligativitatea detinerii unui certificat de performanta energetica. Intr-un fel banuiam raspunsul, dar dupa ce mi-a fost si confirmata asteptarea m-a pus pe ganduri intamplarea: ” La mine a fost simplu, – imi spune o doamna pe la 45 de ani, – eu m-am inteles cu proprietarul sa platesc eu acel certificat de performanta energetica, altfel, nu ar fi fost de acord sa-mi mai inchirieze!”
Este interesant si ciudat in acelasi timp, ca si oamenii care aveau garsoniere de inchiriat, ( fiindca erau si proprietari in acea adunare) si actualii si potentialii chiriasi, au votat in unanimitate pentru inutilitatea certificatului de performanta energetica si spuneau despre el ca este o inventie prin care statul vrea sa le mai ia niste bani! Nimeni, dar absolut nimeni de acolo, nu a gandit pozitiv si nu a luat problema in litera legii, logica ei fiind simpla si ea tine de eficientizarea costurilor proprii de incalzire.
Poate ar fi buna o dezbatere la noi pe site in care sa va exprimati parerea. Este oare normal ca cel luat in spatiu sa suporte cheltuiala unui audit energetic in urma caruia se obtine un certificat de performanta energetica? Noi credem ca nu este o alegere fair. Voi ce credeti?
Pentru informatii, intrebari sau o oferta personalizata, specialistii nostri iti stau la dispozitie.