Sunt panourile radiante o varianta de rezerva la sistemele clasice de incalzire? Si nu neaparat ca o varianta de renuntare definitiva la reteaua de termoficare, ci o varianta de back up la pentru deja obisnuitele intarzieri de la mijlocul fiecarei toamne.
Panourile radiante surclaseaza “concurenta” traditionala
In munca noastra de fiecare zi, de auditare energetica, intalnim tot felul de situatii si dotari in locuinte care au nevoie de certificat energetic, iar varianta alternativa de incalzire pe care o intalnim tot mai des este reprezentata de panourile radiante. Este bine sa stiti mai multe despre aceasta tehnologie, fie ca va aflati la inceputul amenajarii unei locuinte, fie ca amenajati un imobil pe care l-ati preluat de la un alt proprietar. Nu vom face aici si acum, in acest articol o analiza aprofundata tehnic, pentru ca panourile radiante reprezinta in domeniu interesant asupra caruia vom reveni foarte curand pe siteul nostru. Ceea ce ne-a facut sa abordam acest subiect este faptul ca foarte multi clienti se plang de acea perioada ” tampon’ dintre instalarea frigului la granita dintre toamna si iarna, care poate dura multe zile chinuitoare si ziua cand firma de termoficare distribuie agent termic in calorifere. Si mai sunt si alte situatii complicate, chiar si mai devreme, pe toata perioada de toamna, cand frigul se poate instala drastic pentru cateva zile, iar atunci oamenii din blocuri chiar nu au solutii.
Nevoia de incalzire temporara face orice sursa secundara nerentabila
Aceasta este principala problema: cand exista deja o sursa principala de incalzire, dar pe care din pacate nu o poti porni atunci cand vrei, asa cum se intampla in cazul celor care au centrale de apartament sau de bloc, este nerentabila o investitie auxiliara. Cei mai multi oameni care locuiesc la bloc si sunt racordati la sistemul de incalzire centralizata, mai au prin casa cate un calorifer electric, dar care s-a dovedit a fi destul de scump in exploatare, iar in ultima vreme de cand au aparut panourile radiante, multi dintre cei care au nevoia de incalzire nesatisfacuta pe deplin incep a cocheta cu ideea, nu doar de a achizitiona un panou mic pentru zilele amintite mai devreme, ci chiar de a renunta la agentul termic din calorifere si a trece totalmente la incalzirea cu panouri cu infrarosu.
In concluzie, nu este departe ziua in care foarte multi oameni se vor debransa de la RADET si vor alege sa-si cumpere cate un panou in fiecare camera, pentru ca este posibil ca investitia sa fie mult mai rentabila decat daca si-ar instala centrale termice pe gaz, lemn sau curent electric, chiar si numai daca luam in calcul disparitia lucrarilor de montare a caloriferelor si a racordurilor!
Urmariti site-ul nostru daca nu ati facut pana acum un audit energetic in vederea obtinerii certificatului energetic valabil 10 ani, iar in ce priveste amanuntele tehnice promise despre panourile radiante, vom reveni in urmatoarele zile, tot aici la sectiunea ” articole “!