Subiectul saptamanii: energia regenerabila

By | April 1, 2014

Energia regenerabila este  fara discutie energia viitorului. Inca din deceniul trecut in Europa energia regenerabila a devenit o alternativa reala a celorlalte procese clasice de producere a energiei, iar la noi a intrat mai tarziu dar a intrat pe piata cu un fel de promisiune ca in sfarsit va veni si la noi vremea cand nu vom mai avea nevoie de termocentrale.

 

Parcuri eoliene si parcuri fotovoltaice

 

Daca in tot vestul Europei, cu precadere in Germania, anii 2000 au insemnat aducerea pe piata a energiei eoliene si solare, in Romania lucrurile s-au dezvoltat un pic mai tarziu, dar s-au dezvoltat. Totusi este inca nevoie de energia regenerabilaajutor guvernamental pentru dezvoltarea domeniului, dar masurile luate de executiv au impovarat mai multe categorii profesionale, precum si oamenii platitori de facturi, de unde si toate scandalurile ultimelor saptamani.

Trei senatori PSD au propus ca Legea energiilor regenerabile sa fie modificata astfel incat valoarea maxima a certificatelor verzi, care se tranzactioneaza la valori cuprinse intre 27 si 55 de euro, sa fie redusa la 30 de euro. Aprobarea propunerii ar insemna inca o diminuare a sprijinului statului pentru energia verde, dupa ce anul trecut Guvernul a decis ca un anumit numar de certificate verzi vor fi acordate companiilor cu o intarziere de trei ani. La 1 ianuarie a intrat in vigoare o alta scadere, respectiv diminuarea numarului de certificate verzi acordate producatorilor de energie alternativa.

Aceasta este chiar problema fundamentala  a pietei de energie din surse regenerabile! Implicarea intempestiva a factorului politic, neintelegerea mecanismelor de autoreglare ale sistemului energetic si generarea unei instabilitati legislative profunde, toate acestea fac rau domeniului si dezvoltarii in sine. Deja mai multi jucatori de pe piata de energie regenerabila se gandesc sa se reorienteze catre alte tari…Si asta pentru ca e la inceputul lunii a intrat In vigoare ordonanța de Guvern care a rasturnat cu 180% industria energiei regenerabile din Romania. Nemții de la E.oN au anunțat ca renunța la proiectele eoliene din Moldova, iar grupul ceh CEZ si-a redus cu doua treimi planurile privind construcția de noi parcuri In Romania. Guvernul a hotarat sa taie din sprijinul pentru electricitatea din resurse regenerabile, In principal pentru a reduce povara facturilor prea mari pentru consumatorii casnici si industriali.

 

Una peste alta, energia regenerabila inseamna zero poluare si costuri minime. Aseptam dezvoltarea acestui domeniu interesant, Pana atunci daca nu aveti facut un audit energetic profesionist nu ezitati sa apelati la noi.