Rusii ne taie gazele naturale din nou

By | October 5, 2014

Rusii ne taie gazele naturale din nou, in doar doua saptamani, de data aceasta cu un volum semnificativ de peste 13 procente, iar aceasta actiune cu multiple semnificatii,  risca sa devina o situatie obisnuita! Ce este mai interesant in titlul acesta bombastic care ne indigneaza, ” rusii ne taie gazele naturale”, este ca de fapt aceasta actiune este parte dintr-un scenariu mai mare, care poate deveni periculos.

 

Gazele naturale mai putine la noi si mai multe la unguri

Gazele naturale sunt din nou o adevarata arma pe care Rusia o foloseste fara urma de sfiala, ba chiar ii angreneaza si pe unguri in jocul lor lipsit de scrupule. Volumul total al gazelor naturale rusesti din aceasta perioada este la un nivel foarte mic, sub 0.2 milioane de metri cubi pe zi.gazele naturale Ca sa va dati seama care este adevarata dimensiune a problemei, prin comparatie, Romania produce pe zi circa 31 de milioane de metri cubi pe zi. Tragem de aici doua concluzii: una, ca intr-adevar rusii ne-au taiat drastic gazele naturale, iar a doua, ca totusi volumul lor scazut nu ne afecteaza foarte tare, judecand procentual,  ca productia noastra este una importanta.

Comunicatul Departamentului pentru Energie nu are elemente care sa ne ingrijoreze cu adevarat, asa cum si ministrul delegat pentru Energie afirma ca ” trebuie sa incepem sa ne obisnuim cu sicanele celor de la Gazprom, ele nu ne afecteaza din cauza ca volumele pe care le importam sunt foarte mici, iar Romania este pregatita sa faca fata cu bine acestei ierni!”

Pe de alta parte, Ungaria a semnat prin Viktor Orban prim-ministrul de la Budapesta, un acord cu Rusia prin care se suplimenteaza volumele importante de la  noul prieten de la Rasarit! Ba mai mult, ungurii sunt administratorii gazoductului prin care rusii ii alimenteaza si pe ucraienieni, cei cu care sunt in conflict deschis de mai multe luni.  FGSZ, operatorul ungar de retele de gazoduct a declarat ca suspendarea pe un termen neprecizat a livrarii de gaze spre Ucraina s-a realizat pentru a satisface cererea crescuta din Ungaria. Evident, replica ucraienienilor prin vocea sefului de guvern de la Kiev a fost una dura, acuzandu-i si pe rusi si pe unguri ca vor sa ii congeleze.

Ceea ce este insa ingrijorator este mesajul de alianta intre Rusia si Ungaria, ceea ce nu tine doar de domeniul energetic, ci se poate extinde in zona geopolitica, iar Romania ar trebuie sa transpuna si in alte chei pasii razboinici ai vecinilor din est si vest de pe tabla de sah a energiei, in care oricand gazele naturale pot fi inlocuite cu vechile tipuri de amenintari cu caracter militar.