Desi energia verde este considerata viitorul planetei, nu toate tarile sunt pregatite sa transporte – daca nu cumva ele nu sunt pregatite si sa stocheze – acest tip de energie. Deisgur trebuie reamintite categoriile de energie care compun acest tip de energie, ceea numim generic, energia verde.
Energia verde are nevoie de investitii urgente in reteaua de transport
Fie ca vorbim despre energia eoliana, care la aceasta ora cunoaste cea mai mare dezvoltare in tara noastra, fie ca ne referim la energia solara, ori la cea obtinuta din cursurile foarte mici de apa, toate aceste tipuri de energie au un mare dezavantaj pe langa cel major de energie regenerabila, nepoluanta: nu sunt livrate continuu, asa cum este livrata energia conventionala produsa in marile centrale producatoare. Energia verde, cum ar fi cea eoliana, este instabila, ea intra in retea in functie de capriciile naturii, iar reteaua trebuie sa reziste la asemenea socuri de cuplare si decuplare la puteri mari.
Intelegem prin centrale producatoare de energie, toate termocentralele, hidrocentralele si Centrala Nucleara de la Cernavoda, care alimenteaza in prezent Sistemul Energetic National! Iar dupa ce este produsa, energia trebuie transportata la beneficiar, iar aici intervine problema, pentru ca tipul de retea din Romania este unul care prezinta un mare grad de risc, el poate exploda in orice moment, daca volumul este depasit! Asociatia operatorilor de transport in domeniul energiei electrice a tras un semnal de alarma in acest sens, iar lucrurile nu se vor imbunatatii de la sine, fara cateva masuri necesare…In aceeasi situatie se afla si tari precum Bulgaria si Spania, si ele tari in care energia produsa de vant si de soare a cunoscut cresteri spectaculoase! Trebuie mentionat in Uniunea Europeana se urmareste ca pana in 2020 ponderea energiei regenerabile sa ajunga la 38% din energia electrica consumata pe continent, iar aceasta initiativa ne obliga sa rezolvam grabnic problema transportului de energie.
Concluzia este ca iata, energia regenerabila, sau energia verde asa cum i se spune cel mai des, nu are doar parti pozitive. Deocamdata in Romania reteaua nationala nu poate suporta mai mult de 3.000 MW de energie regenerabila, iar profesionistii in domeniul energetic trebuie sa rezolve grabnic problema, pentru a nu ne trezi la un moment dat, ca nu putem beneficia nici de energia verde si nici de cea conventionala, care in prezent ne plaseaza pe un loc fruntas in Europa!