Acum cand Europa sta pe un butoi cu pulbere, la un secol de la inceputul Primului Razboi mondial, energia regenerabila pare a fi un subiect si mai important pe termen scurt, chiar mai important decat pe termen mediu si lung asa cum era pana acum, cand toata lumea vorbea despre necesitatea economisirii de resurse conventionale. Ei bine, acum energia regenerabila pare a fi singura alternativa viabila la gazul rusesc.
Energia regenerabila discutata in G7
In prima saptamana a lunii mai, cele mai dezvoltate sapte natiuni ale lumii s-au intalnit prin reprezentantii lor traditionali numit generic Grupul G7. In aceasta intalnire s-a convenit ca energia regenerabila sa fie solutia prin care Rusia sa fie impiedicata sa foloseasca resursele sale uriase de gaze pe post de arma politica. Aceasta propunere i-a apartinut lui Sigmar Gabriel, ministrul german al economiei, care a inaintat deasemnea ideea sporirii eforturilor de reducere a consumului de energie traditionala, ceea ce este o noutate in istoria ultimilor 25 de ani, de cand economie de energie se facea mai ales in blocul comunist din Europa de Est!
Pe de alta parte, Marea Britanie a inaintat ideea exploatarii gazelor de sist ca cea mai buna alternativa la gazele rusesti, avand o pozitie similara cu cea traditionala a SUA, care sustine deasemenea punerea accentului pe energia regenerabila! S-a mai subliniat ca Dependenţa Uniunii Europene de petrolul şi gazele ruseşti a minimizat reacţia statelor europene la agresiunea Federatiei Ruse din Ucraina. Secretarul de stat pentru Energie din Marea Britanie, Ed Davey a spus ca exista mai multe opţiuni pentru diversificarea furnizorilor de energie, si ca toti din grupul G7 sunt hotarati ca dupa aceasta criza sa-si schimbe radical atitudinea fata de Rusia, care încercat de mai multe ori să se folosească de energie ca de o armă, iar din actiunile trecute este nevoie sa se invete. ” Ar fi o totală neglijenţă din partea G7, a UE şi a partenerilor noştri internaţionali să nu înţelegem mesajul dat de Putin!” a mai spus oficialul britanic.
Deasemenea si Angela Merkel a sustinut punctul de vedere ca Europa niciodata nu va mai trebui sa depinda de Rusia in totalitate in ce priveste gazul, iar Germania este cea mai mare economie a Europei şi cel mai mare partener comercial al Rusiei, dar in acelasi timp susţine energia regenerabilă şi eficienţa energetică, în conformitate cu strategia UE.
O alta veste buna vine de peste Ocean, Statele Unite, beneficiază de creşterea producţiei de gaze datorită exploatării zăcămintelor de şist, iar cea mai mare putere mondiala poate contribui cu livrări de gaze, dupa cum a declarat preşedintele Barack Obama, în timpul unei vizite la Bruxelles, în luna martie.