Energia eoliana, avantaje si dezavantaje

By | April 8, 2014

Pentru ca tot am vorbit despre energiile regenerabile, pentru ca suntem promotorii consumului eficient de energie si ai protectiei mediului, va propun sa vorbim despre vant din alta perspectiva.energia eoliana

 

Vechii navigatori, primii care au folosit energia eoliana

Se stie ca acest tip de energie, energia eoliana este generata de vant, adică de miscarea aerului. Din cele mai vechi timpuri, oamenii au invatat sa foloseasca energia eoliana, iar dacă ne gândim la vechii greci, la vikingi, dar si la navigatorii care au urmat, olandezi, spanioli sau englezi, toți acești temerari au parcurs zeci de mii de kilometri, folosindu-se exact de aceeasi energia eoliana.

Pe scurt, fara sa dezvoltam vreo analiza stiintifica, mişcarea aerului este cauzată  de cam 1% din radiaţia solară, iar acest lucru se întâmplă datorită faptului că aerul începe să fie pus în mişcare de variaţiile de temperatură cauzate de căldura provenită de la soare. Foarte interesant este faptul ca potentialul exploatarii vantului este imens, iar energia eoliana in natura  este de zeci de ori pe cat se poate masura in acest moment consumul la nivel global! Deocamdata insa, practica ne arata ca aceasta uriasa resursa de energie este intr-o masura foarte mica exploatata.

 

Cum se produce energia eoliana

Morile de vant eoliene, sau turbinele, acelea care impanzesc Germania, Danemarca si Olanda, precum si alte tari europene sunt statii de productie de producţie a energiei electrice pe baza forţei vântului utilizează puterea curenţilor de aer .  În anii ‘90, Germania a renuntat treptat la  uzinele nucleare, căutând solutii alternative, iar acum, producţia de energie electrică depăşeşte producţia din uzinele nucleare 3000 MW. Uzinele care utilizează energia eoliană au  angajat peste 50 000 de oameni in patria celor mai fiabile automobile, dezvoltânduse mai rapid ca îndustria telecomunicaţiilor, iar in ultimii 5 ani, mai multe parcuri eoliene au fost construite si  în România. Vestea buna pentru noi, este ca in Dobrogea, intr-o zonă cu un foarte bun potenţial eolian, se va construi cel mai mare parc eolian din Sud Estul Europei.

Sunt si inconveniente, (minore din punctul de vedere al tarilor mai putin dezvoltate), cum ar fi  efectul vizual negativ al acestor turbine asupra peisajului. Recent, în alte zone ale lumii se practică amplasarea de mari turbine în zonele litorale, pe platforma continentală a mărilor şi oceanelor, la mică adâncime. Apoi,  alte neajunsuri ar fi  zgomotul produs de turbine, problemele create transmisiilor radio,  precum şi efecte negative asupra vieţii păsărilor.

Cu toate acestea,  în urmatorii ani, este posibil că vântul sa produca  cea mai ieftină energie dintre toate cele existente.

Noi cei care masuram energia din casele de locuit si nu numai, va invitam sa apelati la noi oricand pentru un audit energetic profesionist.

 

Contactati-ne acum!