Eficienta energetica si targetul energetic in UE

By | August 4, 2014

Eficienta energetica este o problematica mult mai importanta decat se crede, iar oficialii europeni cauta sa rezolve problemele care exista acum in acest domeniu pana spre anul 2030.

‎UE vrea sa isi marească eficienta energetica cu 30% pana in 2030

La finele lunii iulie, Consiliul Europei a publicat niste proiecte care arata ca  Uniunea Europeană și-a propus ca până în 2030 să  reducă  costurile energetice cu 30% ! Acesta este considerat , un target  optimist ținând cont că în trecutul destul de apropiat  se vorbea eficienta energeticadespre un procent de 25%. Atingerea acestui target pana în 2030  va ajuta populația să  cheltuie mai puțina energie si  va reduce semnificativ dependența Uniunii de carburanții importați din alte tari non-UE, iar acesta este cu adevarat un concept de eficienta energetica.

Mai este insa de depasit un prag psihologic, in sensul ca statele membre trebuie sa decida daca  noul target se va implementa ca medie la nivel de Uniune, sau se va merge treptat ca prag separat pentru fiecare tară. Oricum se estimeaza ca pana spre 2020 reducerea costurilor va fi deja de 20% față de 2014, iar aceasta este o țintă considerata posibilă de UE, atâta timp cat toate tarile  implementează legislația în domeniu.

O alta estimare interesanta a Comisiei Europene, pe aceasta tema de eficienta energetica este ca fiecare procent de creștere a economiilor în domeniul energiei va insemna o scădere de 2.6% a importului de gaz de către țările  din UE. Ba mai mult, Comisia apreciaza ca politicile de eficientizare energetica vor genera noi locuri de muncă mai ales în  producție și în constructii. Evient ca sunt diferente destul de mari  intre tarile europene, care unele pe de-o parte sunt asezate in nord unde au zone de vant puternic si continuu pe tot cuprinsul anului, ceea ce le-a indreptat catre energia eoliana, iar altele se afla in zona de sud, unde mai bine de 8 sau 9 luni pe an, beneficiaza de soar arzator precum Italia, Grecia ori Spania, sau orientat catre instalatii de captare a energiei solare!

Ramane de vazut cum se va putea armoniza dezvoltarea acestui concept pretentios, in care diferentele de implementare pe partea de eficienta energetica vor putea fi eliminate pentru a se obtine tinta propusa.

Nu trebuie uitat ca Romania sta excelent la capitolul acesta, dovada fiind si oferta bogata a firmelor care au ca domeniu de activitate auditul energetic, iar la acest capitol noi stam foarte bine.

Contacteaza-ne acum!