Certificatele energetice au generat sanctiuni pentru cateva tari europene

By | July 30, 2014

certificatele energeticeSaptamana trecuta, certificatele energetice au dat batai de cap mai multor tari europene si asta pentru ca directivele  de implementare nu au fost respectate, iar termenele de finalizare a proiectelor au fost cu mult depasite. Pe 23 iulie Uniunea Europena trebuia sa anunte rezultatele analizei despre ce s-a facut pana acum, daca certificatele energetice sunt cu adevarat cunoscute si utilizate pana in prezent, daca planul prinvind directivele europene a fost respectat! Ba mai mult, Comisia Europeana vrea sa stie daca exista deja conceptual o strategie pentru perioada 2020 si 2030!

 

Certificatele energetice au declansat proceduri de infringement importiva tarilor care nu au aplicat legislatia in domeniu

O bila alba in dreptul Romaniei la acest capitol, este reprezentata de faptul ca suntem printre tarile care au implementat cel mai bine certificatele energetice. Conform unui studiu recent realizat de Ecofys, eficientizarea energetica a cladirilor ar putea miscora semnificativ facturile la energie si, pe termen lung, ar contribui la scaderea ratei de saracie, argumente despre care noi am mai vorbit aici. Marea miza este independenta energetica fata de gazul rusesc, iar singura si prima masura considerata eficienta este  implementarea unei strategii coerente privind reabilitarea termica si renovarea cladirilor. care  ar reduce la jumatate, pana in 2030 dependenta Rusia, o tara aflata acum intr-un con de umbra din punct de vedere politic, in urma evenimentelor din Ucraina.

Comisia Europeana a inceput procedura de infringement impotriva a 3 tari care nu au respectat directivele privind certificatele energetice. Finlanda, Portugalia si Belgia sunt cele trei tari vizate, iar multe alte state membre ale Uniunii Europene au primit scrisori de avertizare.
Amenzile care ar putea fi aplicate incep de la 19,000€ pe zi pentru Finlanda, ajungand la 25,000€ pe zi pentru Portugalia si la 42,000€ pe zi pentru Belgia.
Daca unele tari – Franta, de exemplu – au implementat rapid prevederile legate de certificatele energetice, altele incearca sa gaseasca modalitati prin care sa se sustraga de la aceste obligatii, dar nu le va fi usor, pentru ca oficialii europeni responsabili cu implementarea eficientei energetice sunt foarte bine pregatiti.
Concluzionand, Comisia Europeana este decisa sa nu treaca cu vederea astfel de abateri, considerand ca pentru economie este esentiala eficientizarea energetica. Vom mai reveni cu informatii pe marginea acestui subiect care este de mare actualitate in Europa.

 

Contacteaza-ne acum!