Certificate energetice si pentru cladiri de birouri

By | August 3, 2016
Inca de la inceputul intrării in vigoare a legii, site-ul nostru a venit in ajutorul consumatorilor cu informatii utile despre implementarea procedurilor de obtinere a certificatului energetic pentru cladiri de locuinte. Odata aplicata aceasta lege, a devenit imposibila tranzactionarea pe piata imobiliara fara certificatul care atesta clasificare energetica, realitate care nu a fost pe placul clientilor pe de o parte si agentilor imobiliari pe de alta parte. S-a perceput a fi o taxare in plus, peste atatea altele, considerandu-se intr-o buna masura inutila.audit energetic cladiri
In timp, obligativitatea ceetificatului energetic si a dovedit partile bune, acestea tinand de imbunatatirea conditiilor de viata ale celor care odata constientizati, ori au cautat proprietati reabilitate termic, ori au cumparat mai ieftin case cu indice scazut energetic, reusind ulterior reabilitarea din economiile realizate la achizitie.
Iata ca anul acesta a venit cu inca o noutate in domeniu: ordonanta de urgenta a Guvernului cu numarul 13 ( sa fie cu noroc), a extins obligativitatea certificatului energetic si in cazul tranzactiilor de cladiri destinate comertului, ori in cel a cladirilor de birouri. Este o modificare şi completare a Legii nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, carea apărut în Monitorul Oficial, care se aplică de astăzi. Ba mai mult, afişarea certificatului energetic, devine obligatorie de astăzi pentru clădirile de comerţ sau cele de birouri, ori in cazul restaurantelor, iar cei responsabili trebuie sa fie foarte atenti pentru ca amenda in cazul nerespectarii acestei prevederi legale se poate ridica la 2500 de lei.
Revin si subliniez aceasta idee de final, daca pana acum doar cladirile de interes sau de utilitate publica aveau obligatia de a afisa in loc vizibil certificatul energetic, de anul acesta cladirile de birouri si cele destinate comertului au aceeasi obligatie care daca este respectata clientii vor fi corect informati, iar administratorii neamendati.