Certificatul energetic

Incepand cu 1 ianuarie 2011 daca vinzi, inchirezi sau doresti sa iti reabilitezi termic locuinta, ai nevoie de certificatul energetic.
Prevederea legala este valabila si pentru constructiile noi carora nu li s-a facut inca receptia de catre autoritatile locale.

Certificatul energetic

Certificatul energetic este eliberat de catre un auditor energetic atestat in urma unui audit efectuat la obiectiv. In urma acestui audit se elibereaza un certificat de performanta energetica prin care solicitatul primeste informatii legate de consumurile anuale de energie din locuinta (termica, Apa calda menajera, electricitate) si cateva solutii de imbunatatire a performantei energetice a imobilului.

In concluzie, demersul autoritatilor este educarea din punct de vedere al consumului de resurse a populatiei iar rolul unui auditor este de a transmite in fiecare casa acest lucru. Populatia trebuie sa constientizeze faptul ca resursele de energie,apa potabila,oxigen nu sunt inepuizabile iar irosirea lor acum poate pune in pericol bunastarea generatiilor care vor urma.

Aceste masuri au fost luate deja in celelalte tari ale Uniunii Europene unde deja s-au demarat programe nationale de reabilitare termica a cladirilor existente si recomandari in proiectarea cat mai eficienta energetic a constructiilor noi.certificat-energetic

Majoritatea cladirilor din România se încadreaza la clasa energetica C si D avand consumuri energetice specifice anuale pentru încalzire, apa calda, ventilatie si iluminat de peste 200 kWh/m2an.
Prin Ordonante de urgenta a Guvernului nr. 18 din 2009 s-a stabilit tinta consumului anual specific pentru încalzire sub 100 kW/m2an. Sistemul EUROMAC2 permite realizarea constructiilor care sa se încadreze la clasa energetica A+ înregistrînd consumuri energetice totale sub 15 kW/m2an.
Legea nr. 372/13.12.2005 este transpuneresa în legislatia nationala a Directivei 2002/91/CE.

Obligativitatea certificatului energetic

Incepand cu data de 01.01.2011 prezentarea unui certificat energetic la tranzactiile imobilare de inchiriere sau vanzare devine obligatorie.

Inainte de a intra in posesia acestor certificate energetice este absolut necesar sa intelegeti niste lucruri de baza, lucruri care aparent sunt neprietenoase. Deja noi am acumulat destula experienta in piata, ne-am lovit de mai toate problemele de care clientii se lovesc si suntem in masura sa va consiliem, sa incercam sa desfacem impreuna acest adevarat hatis de termeni noi.

Certificate energetice

Inca de la inceput, toata lumea din piata imobiliara s-a ferit de aceste certificate energetice, apeland din 2007 pana acum la cateva subterfugii, care au mers pana la mijlocul anului curent. Notarii au gasit portita prin care se ocolea auditarea energetica efectiva, iar certificatul energetic era doar pe hartie… In primul rand trebuie sa stiti ca lucrurile nu sunt chiar asa negre precum pareau…

Cum stam cu preturile locuintelor care au certificate energetice

Preturile locuintelor nu sunt intr-atat de diferite daca faci auditarea energetica si aceasta iti confirma un certificat de performanta energetica intr-o clasa mai scazuta! Vanzatorii care au locuinte in blocuri mai vechi, nereabilitate termic, evident fug de aceste certificate energetice, dar acum nu mai este de glumit, fiindca nu se mai poate face nicio tranzactie in mod legal, fara acest act nou aparut! Iar mai este o teama nejustificata in ce priveste perioada de valabilitate, multi nu vor sa obtina certificate energetice fiindca daca sunt in clasa D spre exemplu, pretul apartamentului va fi unul mai mic pe toata aceasta perioada! Nimic mai fals! Este absolut logic si prevazut in lege, ca daca pe perioada celor 10 ani intervin schimbari in ceea ce priveste certificatul de performanta energetica, se poate modifica certificatul dupa modernizarea locuinței, schimbandu-se dupa o noua auditare într-o clasă superioara. Si daca stam sa ne gandim, este si o reticenta inversa a unora, care, proprietari fiind, nu vor sa cheme auditorul energetic autorizat, crezand ca locuinţa trebuie sa fie cumva preparata sau ca are neaparat nevoie de reabilitare termica! Locuinta nu trebuie să îndeplinească nici o condiţie. Certificatul atestă starea din punct de vedere energetic, cu performanţele ei, la un moment dat.

Pentru informatii, intrebari sau o oferta personalizata, specialistii nostri iti stau la dispozitie.

Contacteaza-ne acum!

Eliberare in 24 ore
Eliberam un certificat de performanta energetica in maxim 24 ore!
Contacteaza-ne
Ai nevoie de informatii suplimentare?

Bucuresti:
0730 102 220 | 0723 604 060
bucuresti @ e-certificatenergetic.ro

Constanta:
0722 640 964 | 0768 660 660
constanta @ e-certificatenergetic.ro
Vezi harta!
Garantam cel mai bun pret!
Ai gasit un pret mai bun decat al nostru?
Contacteaza-ne la 0723 604 060 sau contact @ e-certificatenergetic.ro si un consultant iti poate oferi un discount suplimentar.