Sunt foarte multi oameni care isi doresc o certificare energetica, care doresc sa stie in ce clasa energetica se afla imobilul in care vietuiesc. Iata aici cateva amanunte despre ceea ce se numeste certificare energetica si deasemenea amanunte despre clasele energetice.
Certificare energetica
Clasa energetica A se incadreaza intr-un consum de mai putin de 125 kwh/m2/an, energie consumata pentru asigurarea conditiilor optime. Practic, asemenea case putem spune ca aproape nu putem intalni in Romania decat foarte rar, iar acelea sunt asa numitele case eco. In antiteza cu idealul in materie de performanta energetica, o certificare energetica poate confirma si o clasa energetica G, care presupune un consum de peste 820 Kwh/m2/an. Procentual, procesul de certificare energetica a confirmat pana acum un procent undeva in jurul cifrei de 30 la suta din totalul de spatii auditate ca fiind in aceasta clasa energetica G.
Majoritatea cladirilor din Romania se incadreaza in acest moment in clasa C sau D. Nici chiar cladirile noi, cele mai multe din ele, nu intra in clasa A, decat daca au fost special proiectate si construite in acest sens, dupa cum va spuneam. Ceea ce se poate face in acest moment, este sa se duca o cladire in clasa B sau C, iar masuri urgente ar trebui luate pentru cladirile din clasa E, F sau G. La capitoulul masuri putem trece fara sa stam prea mult pe ganduri reabilitarea termica, schimbarea becurilor traditionale cu cele economice si daca este posibil achizitionarea de aparatura electrocasnica cu consum deasemenea intr-o clasa superioara.
In concluzie, revin si spun ca prin masuri specifice, performanta energetica a unei cladiri se poate imbunatati substantial. Aceasta inseamna reducerea cheltuielilor, mai ales in sezoanele cu temperaturi extreme si un confort sporit.
Pentru informatii, intrebari sau o oferta personalizata, specialistii nostri iti stau la dispozitie.