Pe langa toate aspectele pe care le reglementeaza legea 159 /2013, care este in fapt completarea legii anterioare, 372/2005, sunt categorii si spatii care nu au nevoie de certificat energetic.
Ce spune legea despre cladirile care nu au nevoie de un certificat energetic
Putina lume stie ca daca in urma unei tranzactii imobiliare se incheie un contract de vanzare cumparare fara a se fi realizat un audit energetic de unde sa fi rezultat un certificat energetic, acel contract poate fi lovit de nulitate! Atacat in instanta, contractul poate fi anulat pornind de la simplul fapt ca ca nu exista ” la dosar ” acest certificat energetic. Asa ca absolut toti cei care avem in intentie sa derulam tranzactii imobiliare este bine sa stim ce ne obliga legea cu privire la derularea unui astfel de audit.
Pe de alta parte, exista si o situatie cel putin ciudata, acum la peste un an de cand in mod efectiv certificatul energetic este obligatoriu in Romania: nu se cunoaste inca legea atunci cand vine vorba despre exceptii! Caci da, exista si exceptii de la regula! Nu pentru toate imobilele este obligatoriu auditul energetic, pentru ca nu este nevoie de certificat energetic. Certificatul energetic nu este necesar pentru cladiri si monumente protejate sau care fac parte din zone protejate. Deasemenea sunt exceptate de la obtinerea unui certificat energetic cladiri cu valoare arhitecturala sau istorică deosebita, pentru ca, daca acestora, li s-ar aplica cerinţele, li s-ar modifica în mod inacceptabil caracterul ori aspectul exterior. De asemenea, nu necesita certificat energetic nici clădirile folosite ca lacasuri de cult sau pentru alte activităţi cu caracter religios,nici cladirile provizorii prevăzute a fi utilizate pe perioade de până la doi ani, din zone industriale! Mai este o categorie, aceea reprezentata de ateliere si cladiri nerezidenţiale din domeniul agricol care necesită un consum redus de energie, pentru clădiri rezidenţiale care sunt destinate a fi utilizate mai puţin de patru luni pe an, pentru clădiri independente, cu o suprafaţă utilă mai mică de 50 de metri pătraţi.
Pingback: Când nu este obligatoriu certificatul de performanță energetică