Aspiratoarele eco: inca o masura de economisire a energiei

By | September 4, 2014

Aspiratoarele eco nu mai sunt doar un trand, un element de marketing, parte a unui comportament considerat la moda. Aspiratoarele eco sunt deja niste produse impuse prin lege de acum cateva zile!

 

Aspiratoarele eco sunt adevarate aspiratoare de bani, la achizitie

Mai exact de la inceputul saptamanii si al lunii septembrie, au intrat in vigoare prevederile Comisiei Europene, care opresc productia si importul de aspiratoare cu o putere mai mare de 1600 de wati. Aceste noi modele sunt gandite evident pentru un consum aspiratoarele ecosemnificativ mai mic de energie electrica. Stirile celor mai importante statii tv de la noi au inceput toamna cu aceasta stire, dar evident ca nu au ocolit amanuntul cel mai ” interesant” pentru cei care vor sa si cumpere un aspirator: pretul mult mai ridicat al noilor produse!

Totusi problema nu este decoamdata atat de grava, pentru ca aspiratoarele eco ataca plaja de sus a clasei de produse, adica pe  cele care au motoare foarte puternice si care evident sunt mari consumatoare. Judecand dupa acest amanunt, se poate considera ca cel putin in urmatoarea perioada, oamenii de rand nu sunt afectati, deoarece acestia se indreapta invariabil catre un aspirator  cu motor mai mic, care este mai ieftin. Este insa din pacate o situatie temporara, fiindca, prevederile Comisiei Europene reglementeaza  implementarea aspiratoarelor eco intr-un mod treptat. Adica, nu se mai importa decat aspiratoarele eco, dar se permite vanzarea celor existente pana la epuizarea lor din magazine, ceea ce inseamna ca dupa o vreme toate aparatele de acest fel se vor scumpi, odata cu diparitia modelelor non-eco.

Care este acum direnta dintre aspiratoarele eco si cele cu motoare mai puternice de 1600 de wati? Sigur ca da, principala diferenta vine din consumul mai scazut al noilor aparate, dar nu trebuie trecuta cu vederea si difernta de putere de aspirare intre cele doua tipuri de aspiratoare.  In general, daca ne referim din nou la pret, pentru a lua un aspirator cu aproximativ aceeasi putere dar cu un consum mai mic, scoti din buzunar circa 180 de lei. Ceea ce raportat la pretul aspiratorului este o suma semnificativa de mai bine de 30 de procente. Din punctul de vedere al celor care lucreaza in domeniul eneregetic si al celor care promoveaza reducerea consumului este o veste buna, dar omul care vrea totusi sa-si achizitioneza un aparat la vechiul pret, trebuie totusi sa se grabeasca pana la lichidarea tuturor stocurilor din magazine. In cateva luni, aspiratoarele ecologice vor avea monopolul complet al pietei, iar in final pretul pentru toate categoriile de aparate va fi mai mare!