Amanunte despre cadastru si intabulare

By | February 13, 2014

Desi nu intra in domeniul nostru de activitate, un domeniu ce  tine de auditare energetica, procesul obtinerii de  cadastru si intabulare este unul legat direct de ceea ce se intampla anterior obtinerii certificatului energetic. De aceea ne-am gandit ca informatiile din acest articol va vor fi sigur de folos, in cazul in care din diferite motive sunteti in posesia unui imobil, care nu are cadastru si intabulare.

 

Ce trebuie sa stiti despre cadastru si intabulare

Intabularea incepe cu deschiderea cartii funciare pentru apartamentul sau casa pe care o aveti. Obtinerea acelui numar cadastral si inscrierea in cartea funciara se face pe baza unor acte juridice si a documentatiei tehnice prealabile realizate de un expert autorizat.

Aceasta documentatie tehnica reprezinta in fapt schite, relevee, planuri topografice in format analogic si digital.cadastru si intabulare

Dupa masuratori  specialistii realizeaza identificarea, masurarea si descrierea imobilului, iar in urma datelor culese se intocmeste partea tehnica, releveul apartamentului( schita acestuia) si dosarul cadastral.

Dupa aceasta documentatie tehnica  aceasta se depun actele in vederea avizarii la OCPI de care apartineti. Tot acum se platesc si taxele aferente de intabulare.  Durata de avizare este de 21 zile lucratoare in regim normal si de 10 zile lucratoare in regim de urgenta.

Dupa  receptionarea documentatiei si inscrierea in cartea funciara se elibereaza urmatoarele documente, care ajung la proprietar: incheierea de carte funciara, extrasul de carte funciara si releveul apartamentului.

 

Iata care sunt actele pe care trebuie sa le aveti la dosar.

Actele de proprietate ale imobilului care sunt diferite in functie de mai multe criterii. In cazul achizitionarii prin institutiile Statului Roman (ICRAL, ICVL, Orizont, Giulesti, Foisor, etc), sunt necesare:
– contract de vanzare cumparare sau contract de construire – copie legalizata;
– proces verbal de predare-primire apartament – copie legalizata;
– contract pentru plata in rate si adeverinta de achitare integrala (doar pentru apartamentele cumparate in rate) – copii legalizate;
– declaratie notariala de transcriere (doar pentru actele netranscrise in registrul de transcriptiuni si inscriptiuni) – in original.

In cazul in cazul dobandirii prin mostenire (succesiune), aveti nevoie de urmatoarele acte:
– certificat de mostenitor, inclusiv toate actele de proprietate invocate in certificatul de mostenitor – copii legalizate;
– declaratie notariala de transcriere (doar pentru actele netranscrise in registrul de transcriptiuni si inscriptiuni) – in original.

In cazul in cazul achizitionarii de la o persoana fizica/juridica, documentele sunt in formula cea mai intalnita:
– contract de vanzare cumparare sau contract de schimb sau act de donatie – copie legalizata;

In cazul dobandirii prin Judecatorie, in baza unei Sentinte Civile sunt necesare:
– Sentinta Civila cu mentiunea definitiva si irevocabila – copie conforma cu originalul (duplicat) emis de Judecatorie;

Iar in fine, in cazul apartamentelor dobandite in baza Legii 112 / 1995, iata care sunt documentele:
– contract de vanzare cumparare – copie legalizata;
– schita anexa contract – copie xerox.

Schita apartamentului (daca exista) – copie xerox.

Actele de identitate ale proprietarului / proprietarilor – copii xerox;

Certificat fiscal pentru Cadastru si Intabulare eliberat de Administratia Financiara – Directia Taxe si Impozite (valabil in luna in care se depune dosarul cadastral) – in original;

Mai sunt si cazuri speciale dar intalnite destul de des cum sunt cele de mai jos.

Pentru Certificatele de mostenire si Sentintele civile emise dupa data de 16.04.2009, pe langa cei 120 RON (taxa in regim normal), Oficiul de Cadastru percepe o taxa suplimentara de 0,15% din valoarea apartamentului (regim normal) sau 0,75% (urgenta).

In cazul in care exista neconcordanta intre numele inscris in actul de proprietate si buletin, se vor face suplimentar, dupa caz, urmatoarele copii legalizate: Certificatul de casatorie (copie legalizata), sau Sentinta Civila de divort (la judecatoria teritoriala unde s-a emis sentinta).

In speranta ca informatiile va vor ajuta, nu uitati, certificatul energetic este obligatoriu in orice tranzactie imobiliara, iar noi va putem ajuta sa il obtineti in cele mai bune si rapide conditii.

 

Contacteaza-ne acum!